Hietakirsikka

Prunus pumila

Hietakirsikka kasvaa luonnonvaraisena Pohjois-Amerikassa, josta se tuotiin koristekasviksi Eurooppaan. Se kuuluu laajalti viljeltyjen kirsikoiden sukuun. Göstan puistossa kasvaa lamohietakirsikka (P. pumila var. depressa)

Imeläkirsikan (P. avium) alkuperäinen kasvualue lienee Vähässä-Aasissa, josta se on todennäköisesti kulkeutunut lintujen mukana Euroopan puolelle. Sitä on viljelty Euroopassa antiikin ajoista lähtien, ja roomalaiset pitivät sitä Cereksen, kasvun ja hedelmällisyyden jumalattaren, tunnuksena. Imeläkirsikka kuului roomalaisten sotilaiden ruokavalioon ja he istuttivat sitä sotaretkillään teiden varsille ympäri Eurooppaa. Brittiläiset siirtolaiset veivät imeläkirsikan puolestaan Pohjois-Amerikkaan 1629, ja espanjalaiset lähetyssaarnaajat Kaliforniaan.

 

Hapankirsikka (P. cerasus) on ilmeisesti imelä- ja kääpiökirsikan (P. fructiosa) risteytys, joka kulkeutui jo antiikin aikana nykyisen Turkmenistanin ja Iranin alueelta Eurooppaan. Hapankirsikkaa on viljelty Suomessa 1600-luvulta lähtien.