Hortensia

Hydrangea paniculata

Hortensioita on viljelty Kiinassa ja Japanissa jo tuhansia vuosia. Tosin näitä lajikkeita oli vaikea saada Euroopasta, koska Kiina ja Japani olivat pitkään eurooppalaisille suljettuja maita. Ensimmäiset hortensiat tuotiinkin Eurooppaan Pohjois-Amerikasta.

 

Ainoa paikka Japanissa, jonne eurooppalaiset saivat tulla, oli pieni Dejiman saari. Brittiläinen kasvitieteilijä Joseph Banks sai kuitenkin tuotua sieltä hortensioita 1788, ja lahjoitti ne Lontoon Kew Gardensiin. Samoin ruotsalainen Carl Peter Thunberg onnistui saamaan viisi hortensian taimea 1885.

 

Myöhemmin saksalainen kasvitieteilijä Philipp Franz von Siebold sai useita hortensioita Japanista ja toi niitä Eurooppaan 1823. Japani lopetti eristäytymispolitiikkansa 1854, ja vuosisadan loppuun mennessä useita uusia lajikkeita tuotiin Eurooppaan sekä Kiinasta että Japanista.

 

Suomeen hortensia tuli Ruotsin kautta. Göstan puistossa kasvava mustilanhortensia (H. Paniculta 'Mustila') ”löydettiin”  1980-luvulla Mustilan arboretumin vanhoista istutuksista ja sen viljely aloitettiin uudestaan.

 

Japanissa buddhalaiset munkit juovat H. serratasta tehtyä teetä Buddhan syntymäpäivänä. Legendan mukaan tuolloin yhdeksän lohikäärmettä kaatoi Buddhan päälle amritaa, eräänlaista jumalten juomaa. Hortensiateetä pidetään amritan maallisena korvikkeena, jota kaadetaan Buddha-patsaan päälle ja tarjoillaan osallistujille.

 

Pohjois-Amerikan alkuperäiskansat käyttivät hortensian juurta diureettisena rohtona, ja sen kuorta palovammojen ja lihaskipujen hoitoon.