Kurtturuusu

Rosa ’Snow Pavement’

Ruusun arvellaan olevan kotoisin Keski-Aasiasta, josta se on levinnyt kaikkialle pohjoiselle pallonpuoliskolle. Sitä on viljelty muinaisessa Egyptissä, Kiinassa ja Kreikassa jo 5000 vuotta sitten. Roomalaiset oppivat ruusun käytön ja viljelyn kreikkalaisilta.

 

Aluksi eurooppalaiset tunsivat vain valkoisen ja punaisen ruusun. 1700-luvulla he kuitenkin yllättäen löysivät Persiasta heille aikaisemmin tuntemattoman keltaisen ruusun. Tämä aiheutti Euroopassa skandaalin, koska oli uskottu, että kaikki ruusut olivat paratiisissa liljanvalkeita, mutta Eevan syntiinlankeemus sai ne punastumaan häpeästä.

 

Pohjolaan puutarharuusut tulivat munkkien mukana keskiajalla, ja ne mainitaan 1642 Arvid Månssonin kirjassa Een Nyy Trädgård-Book. 1800-luvulla useimmat ruusulajit ja -lajikkeet tuotiin Suomeen Pietarista.

 

Kurtturuusun (R. rugosa) perusmuoto on alun perin Tyynenmeren rannikoilta Kaakkois-Aasiasta. Se oli suosittu puutarhakasvi Kiinassa ja Japanissa jo ennen 1000-lukua. Brittiläinen Lee & Kennedyn taimiliike toi valkoisen ja vaaleanpunaisen kurtturuusun Englantiin 1700-luvun lopulla.

 

Suomessa kurtturuusu on suosittu piennaristutus- ja puistokasvi kestävyytensä ja suolansietokykynsä ansiosta. Se on kuitenkin luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi, koska siirtyy helposti maanmuokkauksessa sellaisillekin alueille, joilla sitä ei haluta kasvavan.