Sinilaukka

Allium caeruleum​

Sinilaukka kasvaa luonnonvaraisena Aasian karuilla mailla. Se on ruokasipulin (A. cepa) sukulainen, joka lienee myös kotoisin Keski-Aasiasta.­

 

Kiinassa, Egyptissä ja Persiassa sipulikasveja on viljelty jo ainakin 7000 vuotta sitten. Euroopassa sipulin viljely yleistyi kuitenkin vasta keskiajalla ja Suomessa vielä tätä myöhemmin. Ruokasipuli on alun perin punainen eikä, niin kuin usein luullaan, kellanruskea. Punasipulia tiedetään viljellyn varmasti Lounais-Suomessa 1600-luvun lopulla.

 

Carl von Linné kuvaili sipulien kasvisuvun 1753. Joidenkin lähteiden mukaan nimi juontuu kreikan kielen aleo-sanasta, joka tarkoittaa välttämistä ja karttamista. Tällä viitataan kasvin voimakkaaseen hajuun. Myös sinilaukassa on sipuleille tunnusomainen rikkiyhdisteiden tuoksu. Sipuli on myrkyllinen koirille, kissoille ja marsuille.

 

Euroopassa varhaisin kuva sinilaukasta löytyy ranskalaisen kasvitieteilijän Charles Antoine Lemairen Flore des Serres et des Jardins de l'Europe puis L'illustration horticole -kirjasarjasta, joka julkaistiin 1800-luvun puolivälissä. Tämän jälkeen se on levinnyt kaikkialle eurooppalaisiin puutarhoihin.